Esőszoba, amiben nem leszel vizes, ha nem akarsz

Eső szoba, amiben nem leszel vizes, ha nem akarsz

Igazából nem tudom miért döbbentem meg az „Esőszoba” ötletétől, amikor egy saját sípályát is építettek maguknak az emirátusiak Dubai egyik legnívósabb plázájában. De mégis ezen az Esőszobán hosszú idő után ismét megdöbbentem, mert hiába hangzik egy európai számára viccesen, itt tényleg nagyon ritkán esik és a helyi arabok igazi áldásként élik meg, ha esik. Amikor csak tehetik kiállnak az esőbe, táncolnak, futkosnak és élvezik, hogy esik az eső. Az esős napokat boldogan és szinte csodaként élik meg. Évente 1-2 ilyen alkalom van.

Esőszoba Emirátusok dubai

Kép forrása: Courtesy Sharjah Art Foundation

Igen, épp ezért olyan pofonegyszerű egy Eső szoba létrehozása. Valamiért mégis csak most került erre sor.

Ha megnézed ezt a 2 perces videót látni fogod, hogy semmi extra. Tényleg csak egy sima terem, amiben esik az eső.

Valóban csak ennyi lenne? Dubai szomszédságában ahol minden a legnagyobb, és a leg- legebb?

Nem. A háttér ennél sokkal bonyolultabb, egy 3Ds rendszerről van szó, ami mozgás érzékelőkkel működik. Ahogy a mozgás érzékelők bemérik az ember mozgását kb 1,5 méteres körzetében eláll az eső. Ez akkor működik, ha nagyon lassan mozogsz, ha futkosol össze-vissza, mert gyerek vagy, akkor bőrig ázol. Hát nem zseniális!

Egy Esőszoba, ahol te döntöd el, hogy megázol -e

Ez annyira tipikusan emirátusi gondolkodásra vall. Csavarjunk rajta még egyet! Hát nehogy már csak úgy simán essen az eső egy Esőszobában. Nehogy már ne én döntsem el és irányítsam itt is a dolgokat, nehogy már csak úgy essen össze-vissza…

Esőszoba dubai abu mami blog monello

Kép forrása: Courtesy Sharjah Art Foundation

Egyszerű alapötlet, hatalmas csavar, hatalmas siker.

Az emirátusiak el fognak menni, mert az évben az az egy-két alkalom, amikor esik, akkor lehet, hogy épp lemaradtak róla, mert vagy ültek az iskolában, vagy dolgoztak, vagy bármi. Az európaiak is el fognak menni, mert kíváncsiak, hogy milyen ez az egész, hiába láttak és utáltak már megannyi esős napot, amikor otthon kellett maradni, mert a várva várt program eső miatt elmaradt. Azért az európaiaknak is hiányzik az eső. A fiaim például vadásszák a locsolás okozta pocsolyákat, és 100%osan kihasználják, mielőtt felszáradna, hogy minél több csíkot tudjanak húzni a bringájukkal. Egyébként én is kíváncsi vagyok, vajon meleg eső esik? Van eső illata? Igazi eső hangja van?  kíváncsi vagyok, vajon meleg eső esik? Van eső illata? Mit fognak hozzá szólni a fiúk? Biztosan imádni fogják, milyen érdekes tapasztalat és élmény szerzés lenne nekik. A gyerekek imádják az ilyen fajta “rendetlenkedéseket”, ez nekik igazából egy hatalmas zuhany lenne.

Nekem az eső illata hiányzik igazán, ahogy a porral keveredik az eső, az az illat…

Tavaly nyáron nekünk is program volt Magyarországon az esőben futkosás, meg az esernyővel fel-le sétálás a kertben. Az emirátusokban huzamosabb idő eltöltése után, teljesen megértem, hogy szükség és igény van Esőszobára.

Az ára is teljesen baráti, saját esernyőt és esőben használható eszközöket is vihetsz be magaddal. Tilos tűsarkú cipőben bemenni, és a telefonodat és a kamerádat csak saját felelősségre használhatod benn…

Van mellette még egy kávézó is, így a maximum 15 perces esőszoba látogatás után lehet enni-inni is egyet, amitől máris teljes program érzetünk lesz. A helyi szokásoknak és életritmusnak megfelelően reggel 9-től este 9-ig, hétvégén éjjel 11-ig nyitva van.

esőszoba Shanghaiban abu mami blog monello blog

Kép forrása: http://insanvesanat.com/en/news-detail-rain-show-334.html

Álltál már önfeledten az esőben, csak úgy?

Azért ha mélyen belegondolunk, tényleg vicces lehet, csak úgy önfeledten állni az esőben, úgy, hogy tudod, hogy utána át tudsz öltözni tiszta, száraz ruhába. Főleg, hogy te szabályozod, hogy mikor esik rád és mikor nem. ( Kérik, hogy hozz magaddal tiszta ruhát, törölközőt.)

Nekem a közel 40 évemből egy igazán önfeledt esős élményem van, amikor érettségizés után hazafelé a buszról leszállva és kettőt lépve leszakadt az ég, de mintha dézsából öntenék, szó szerint. Az, igazán jó, megkönnyebülős érzés volt, mintha az én összes vizsgákkal kapcsolatos félelmem és szorongásom szakadt volna ki az égből. Fantasztikus volt! Sétáltam hazafelé a hegyen, lassan, karjaimat széttárva és élveztem az esőt. És tudtam hazaérve már zuhanyozhatok is le és vehetem a száraz ruhámat.

Azt szeretem, hogy itt az Emirátusokban tényleg nincs lehetetlen, mindent megcsinálnak és létrehoznak a semmiből, a sivatag közepén, mindent még azt is, amiről nem is tudtad, hogy létezhet és szükség van rá. Legyen szó a világ legmagasabb épületéről (bár most Szaud Arábia be akarja előzni a Burj Khalifa 844m magas épületét egy 1000m magas épülettel….), vagy egy sima Esőszobáról…

A modern technika keveredése a művészettel

Még akkor is, ha az Esőszoba ötlete 2012-ből Londonból a Random Internation-tól származik. Időszakos interaktív kiállításként lehetett kipróbálni, majd az évek folyamán New Yorkban, Shanghaiban és Los Angelesben is látható volt. Most ez a kiállítás az emirátusokba költözött.

Információ: Sharjah Art Foundation

Bővebb információ és jegy vásárlás: https://rainroom.sharjahart.org/home.htm

eső szoba dubai monelloKép forrása: Courtesy Sharjah Art Foundation

 

Oszd meg!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük